Netatmo

Árukereső.hu
Hírlevél
TOP termékek
Termékajánló

Legrand Zrt.

 

Tanúsítvány
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Összehasonlítás

Hírek

2019.03.10 20:45
Jelzőfényes kapcsolók és LED izzó

Sok kérdést kapunk, hogy a régebbi felszerelt jelzőfényes szerelvényeknél amikor az izzókat hagyományos izzóról LED világításra cserélik lekapcsolt állapotban is működésbe lép a világítás.

A probléma megoldásában szeretnénk segítséget nyújtani ebben a cikkben:

 

Mi is okozza magát a problémát?

A vezetékbekötés a jelzőfényes kapcsolók esetén ugyan úgy történt mint az egypólusú kapcsolóknál, tehát a kapcsoló csak a fázist szakította meg.

A bekötésből adódóan a jelzőfényeel ellátott szerelvény jelzőfénye kikapcsolt állapotban kerül soros kapcsolásba a vezérelt LED-es izzókkal, sajnos ezen az ágon olyan elenyésző áram folyik, amivel a hagyományos izzólámpa nem világít.

Mostanában a hagyományos izzókat az energiatakarékosság miatt LED-es izzókra cserélik, egy 4 Wattos fényforrás esetében a korábbi áramszükséglet 260 mA-ről kb. 17 mA-re csökken teljes fényerőn. A jelzőfény kikapcsolt állapotban mindössze 4 mA-es árama ezért a jelzőfényt működtető 4 mA már a LED-et is ellátja elegendő árammal.

 

Első megoldási javaslat a probléma elhárítására:

Válasszuk le a jelzőfény megtáplálását a LED-es világítás fázisvezetékéről, a meglévő soros kapcsolás helyett párhuzamos kapcsolást alakítsunk ki, ehhez pedig érthetően egy vagy több új vezeték behúzása szükséges. A vezetékezés és bekötés mindenképpen villanyszerelői feladat, azt csak megfelelő képzettséggel rendelkező szakember végezheti!

  1. A jelzőfény LED-ről leválasztásához mindenképpen szükséges egy nullavezeték behúzása
  2. Az eredetitől eltérő kapcsolás miatt feltétlenül vezetékes jelzőfényt kell használjunk (cikkszámok a szerelvények függvényében pl.: 665091, 665092, 067664)

 

Második megoldási javaslat a probléma elhárítására:

Egypólusú másneveken 101-es kapcsoló vagy egysarkú kapcsoló helyett használjunk váltókapcsolót, hogy a jelzőfény csak a lámpák kikapcsolt állapotában világítson.

 

Harmadik megoldási javaslat a probléma elhárítására:

Váltó másnéven 106 vagy alternatív - és keresztkapcsolók másnéven 107-es kapcsolók esetén a nulla és a fázis váltakozva kerül a kapcsoló egyes bekötési pontjaira, ezért sajnos egy további vezeték behúzásával nem lehet a problémát elkerülni. Kerülő megoldás lehet a z impulzus relé (cikkszám: 412408) és jelzőfényes nyomó használata. Amennyiben nem szeretnénk ha az impulzus relé hangja zavarja a nyugodt pihenést választható a halk impulzusrelé is (cikkszám: 412400).