E-mail: info@legrandaruhaz.hu

E-mail: info@legrandaruhaz.hu

 
Hasznos olvasnivalók

Legrand áramvédő kapcsoló (fi-relé)

2019.01.07 14:20

A legfontosabb információk, amit az áramvédő kapcsolókról tudni érdemes

Az utóbbi években az áramvédő kapcsolók már nélkülözhetetlen komponenseivé váltak a lakások kiselosztóinak is. Ezek a szerkezetek megóvják az ingatlanban élőket a hibaáramok által okozott áramütéstől, illetve az ezzel kapcsolatos balesetektől. Magyarországon az áramvédő kapcsolók több elnevezésével is lehet találkozni: fi-reléként, életvédelmi reléként és ÁVK-ként is nevezik a szakemberek. A helyes és szabványos kifejezés az áram védőkapcsolók.

Az áramvédő kapcsolók legfőbb feladata, hogy érzékeljék a föld felé elfolyó áramot. Ha ennek mértéke meghaladja a névleges hibaáram-érzékenység értékét a kapcsoló old. Ez azt jelenti, hogy ha valamilyen elektromos készülék túlfeszültség alá kerül, a fi-relé automatikusan, kevesebb, mint egy másodpercen belül megszakítja a védett berendezés, vagy annak részének táplálását.

 

Új villamos hálózat kiépítésekor, vagy felújítások alkalmával ezeknek a korszerű érintésvédelmi szerkezeteknek a beépítése már kötelezően történik. A jó hír az, hogy a régi berendezések tulajdonosainak sem kell lemondaniuk az áramvédő kapcsolókról, de csak abban az esetben alkalmazhatóak, ha rendelkeznek a beépítéshez szükséges összes feltétellel. A fi-relék részlegesen tűzvédelmi feladatot is ellátnak, mert észlelik az épület elektromos szigetelési hibáit. Áramvédő kapcsolók beépítését előírják többek között építkezések elosztóiban, uszodákban, egészségügyi területeken, iskolákban és tűzveszélyes üzemrészekben is.

 

Az áramvédő kapcsolók bekötésekor különös figyelmet kell fordítani a nulla vezető helyes csatlakoztatására. A fi-reléknek nincs klasszikus értelemben vett ki-, vagy bemenetelük. A bekötésüket csak szakember végezheti!

 

Végül, de nem utolsó sorban azt is fontos megjegyezni a fi-relékkel kapcsolatban, hogy nem önálló érintésvédelmi megoldást kínálnak, hanem védővezetős, érintésvédelmi és kiegészítő-védelmi készülékekként funkcionálnak.

 

Ha Ön is szeretné megteremteni a biztonságos körülményeket, így elkerülve az áramütést okozta baleseteket, látogassa meg cégünk, a Serversystem Kft. webáruházát a www.legrandaruhaz.hu címen, és tekintse meg kínálatunkat! Ha kérdése lenne, hívjon bennünket a +36-62-633-629-es telefonszámunkon, vagy írjon az aruhaz@serversystem.hu e-mail címünkre!

Legrand szerelvény konfigurátor